Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan sakınan maddelerdir. Özgür radikaller, DNA, proteinler ve öteki hücresel bileşenlere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hücreleri hasardan korumaya destek olabilir.
Birçok değişik antioksidan türü vardır ve bunlar muhtelif yiyeceklerde bulunur. En iyi antioksidan kaynaklarından bazıları meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlardır.
Antioksidanların kalp hastalığı, kanser ve yaşlanma riskini azaltmak da dahil olmak suretiyle bir takım sıhhat yararına haiz olduğu gösterilmiştir. Ek olarak bilişsel işlevi iyileştirmeye ve muayyen kronik hastalıklara karşı korumaya destek olabilirler.
Antioksidanların tavsiye edilen günlük alımı bilinmemektedir, sadece bir çok insan sıhhatli bir rejimle kafi oranda alabilir. Antioksidan takviyeleri almayı düşünüyorsanız, ilkin doktorunuzla görüşün.
İşte beslenmenizde daha çok antioksidan bulundurmak için birtakım ipuçları:
- Muhtelif meyve ve sebzeler tüketin.
- Antioksidan içinde ne olduğu daha yüksek olduğu için, parlak renkli meyve ve sebzeleri tercih edin.
- Tam tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar tüketin.
- İşlenmiş gıdaların ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlayın.
Antioksidanlar sıhhatli bir beslenmenin mühim bir parçasıdır. Muhtelif meyve, sebze, kuruyemiş ve tohumlar yiyerek hücrelerinizi hasardan koruyabilir ve genel sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
Antioksidanlar | Renk | Meyveler | Sebze | Sıhhatli Hayat Özellikleri |
---|---|---|---|---|
C vitamini | Turuncu | Portakal, greyfurt, limon, misket limonu | Brokoli, Brüksel lahanası, kara lahana | Bağışıklığı kuvvetlendirir, yaraların iyileşmesine destek sunar, kansere karşı korur |
E vitamini | Sarı | Avokado, badem, ayçiçeği çekirdeği | Ispanak, kara lahana, brokoli | Hücreleri hasardan korur, kalp hastalıklarını önlemeye destek sunar |
Beta-karoten | Kırmızı | Tatlı patates, havuç, domates | Yeşil yapraklı sebzeler | Kansere karşı korur, görmeyi iyileştirir |
Likopen | Kırmızı | Domates, karpuz, greyfurt | Pembe greyfurt, guava | Prostat kanserine ve kalp rahatsızlıklarına karşı korur |
Flavonoidler | Mavi, mor, | Yaban mersini, çilek, ahududu | Kırmızı üzüm, kara lahana, | İltihabı azaltır, kan akışını iyileştirir |
Antioksidanlar nedir?
Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan sakınan maddelerdir. Özgür radikaller, metabolizmanın bir yan ürünü olarak üretilen dengesiz moleküllerdir. Ek olarak kirlilik, sigara ve ışınım şeklinde çevresel faktörlere maruz kalma yöntemiyle da üretilebilirler.
III. Antioksidanların yararları nedir?
Antioksidanların insan sağlığına pek oldukca faydası olduğu gösterilmiştir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kalp hastalığı riskinin azalması
- Kanser riskinin azalması
- Yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskinin azalması
- Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
- Azaltılmış apse
- Gelişmiş bilişsel işlev
Bütün antioksidanların eşit yaratılmadığını belirtmek önemlidir. Birtakım antioksidanlar ötekilerden daha etkilidir ve bazıları yüksek dozlarda zararı olan bile olabilir. Rejiminize antioksidan eklemenin en iyi yolu ile alakalı doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
IV. Ne kadar antioksidana ihtiyacınız var?
Antioksidanlar için tavsiye edilen günlük bir alım miktarı (RDI) yoktur. Sadece bir çok uzman, meyvelerden, sebzelerden ve öteki sıhhatli yemeklerden muhtelif antioksidanlar almanın genel sıhhat için mühim olduğu hikayesinde hemfikirdir.
Birtakım emek harcamalar antioksidan takviyeleri almanın kalp hastalığı ve kanser şeklinde muayyen sıhhat sorunları için yararlı olabileceğini öne devam etmiştir. Sadece öteki emek harcamalar antioksidan takviyelerinin hiç bir faydası yahut zararı olan tesiri olmadığını bulmuştur.
İyi sıhhat için en müsait antioksidan miktarını ve çeşidini belirlemek için daha çok araştırmaya gerekseme vardır. Ayrıca, antioksidanlarınızı yemeklerden almanız en iyisidir.
V. Ne kadar antioksidana ihtiyacınız var?
Antioksidanlar için tavsiye edilen günlük alım miktarı (RDI) yoktur, şundan dolayı bunlar temel gıda maddeleri olarak kabul edilmez. Sadece birtakım emek harcamalar antioksidan açısından varlıklı bir rejim tüketmenin genel sıhhat için yararlı olabileceğini öne devam etmiştir.
İhtiyacınız olan antioksidan miktarı, bireysel sıhhat durumunuza ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Sağlıklıysanız ve herhangi bir hususi sıhhat sorununuz yoksa, muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar yiyerek ihtiyacınız olan antioksidanları alabilirsiniz.
Kronik bir hastalığınız var ise yahut bir hastalığa yakalanma riskiniz var ise, yaklaşık bir kişiden daha çok antioksidan tüketmeniz gerekebilir. Doktorunuzla ne kadar antioksidana ihtiyacınız bulunduğunu ve bu tarz şeyleri rejiminize iyi mi dahil edebileceğinizi konuşun.
VI. Beslenmenize daha çok antioksidan iyi mi katabilirsiniz?
Rejiminize daha çok antioksidan eklemenin birçok yolu vardır. En iyi antioksidan kaynaklarından bazıları meyveler, sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler ve tohumlardır. Ek olarak bitter çikolata, çay ve kırmızı şaraptan da antioksidan alabilirsiniz.
İşte beslenmenizde daha çok antioksidan bulundurmak için birtakım ipuçları:
- Muhtelif meyve ve sebzeler tüketin.
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
- Her gün kuruyemiş ve çekirdek tüketin.
- Çay yahut kırmızı şarabı ölçülü tüketin.
Bu ipuçlarını takip ederek antioksidan alımınızı artırabilir ve genel sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
VII. Antioksidanların yan tesirleri
Antioksidanlar çoğu zaman ölçülü tüketildiğinde emin kabul edilir. Sadece birtakım kişiler yüksek dozda antioksidan almanın yan etkilerini yaşayabilir, mesela:
- İshal
- Bulantı
- Kusma
- Karın ağrısı
- Baş ağrısı
- Cilt döküntüsü
- Baş dönmesi
- Kanama riskinin artması
Bu yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız antioksidan almayı bırakın ve doktorunuzla görüşün.
Antioksidanlar ve takviyeler
Antioksidan takviyeleri, bu mühim gıda maddelerinin alımını artırmanın popüler bir yoludur. Sadece, takviyelerin hakikaten müessir olup olmadığı hikayesinde birtakım tartışmalar vardır. Birtakım emek harcamalar, antioksidan takviyeleri almanın kalp hastalığı ve kanser şeklinde muayyen kronik rahatsızlıkların riskini azaltmaya destek olabileceğini göstermiştir. Sadece, öteki emek harcamalar antioksidan takviyelerinin hiç bir faydası yahut hatta zararı olan tesiri olmadığını bulmuştur.
Netice olarak, antioksidan takviyelerinin yararlı olup olmadığını kararlı olarak söyleyebilecek kafi delil şu anda yok. Antioksidan takviyeleri almayı düşünüyorsanız, sizin için doğru olup olmadıklarından güvenilir olmak için ilkin doktorunuzla görüşün.
Antioksidanlar ve gebelik
Antioksidanlar hücreleri hasardan korumaya destek olan maddelerdir. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar dahil olmak suretiyle birçok besinde bulunurlar. Hamilelik esnasında kucak kucak meyve, sebze ve tam tahıl içeren sıhhatli bir rejim yiyecek önemlidir. Bu, sizin ve bebeğinizin gerekseme duyduğunuz gıdaları aldığınızdan güvenilir olmanıza destek olacaktır.
Antioksidanların erken doğum ve preeklampsi şeklinde birtakım gebelik komplikasyonlarına karşı koruma sağlayabileceğine dair birtakım kanıtlar vardır. Sadece bu bulguları doğrulamak için daha çok araştırmaya gerekseme vardır.
Hamileyseniz, diyetinizde kafi antioksidan almanın en iyi yolu ile alakalı doktorunuzla görüşün. Antioksidan içeren bir doğum öncesi vitamini almanızı önerebilir yahut daha çok meyve, sebze ve tam tahıl yemenizi önerebilirler.
Hamilelik döneminde beslenmenizde daha çok antioksidan bulundurmanız için birtakım ipuçları:
- Muhtelif meyve ve sebzeler tüketin.
- Antioksidan içinde ne olduğu daha yüksek olduğu için, parlak renkli meyve ve sebzeleri tercih edin.
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tüketin.
- Sebzeleri azca yağ ilave ederek yahut asla yağ eklemeden pişirin.
- Sebzeleri kızartmak yerine buharda pişirin, fırında pişirin yahut ızgara yapın.
Bu ipuçlarını takip ederek, hamilelik döneminde sizin ve bebeğinizin gerekseme duyduğu gıdaları almanıza destek olabilirsiniz.
S: Antioksidanlar nedir?
A: Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasardan sakınan moleküllerdir. Özgür radikaller, DNA, proteinler ve öteki hücresel bileşenlere zarar verebilen dengesiz moleküllerdir. Antioksidanlar, özgür radikalleri nötralize etmeye ve hücrelere zarar gelmesini önlemeye destek olabilir.
S: Antioksidanlar iyi mi çalışır?
A: Antioksidanlar özgür radikallere elektron bağışlayarak çalışır. Bu özgür radikalleri dengeler ve hücrelere zarar vermelerini önler. Antioksidanlar ek olarak özgür radikaller tarafınca daha ilkin yapılma olan hasarı onarmaya destek olabilir.
S: Antioksidanların yararları nedir?
A: Antioksidanların sıhhat açısından pek oldukca faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
* Kalp hastalığı riskini azaltmak
* Kanser riskini azaltmak
* Yaşlanma dönemini yavaşlatmak
* Bilişsel işlevi geliştirmek
* Bağışıklık sistemini güçlendirmek
0 Yorum