Temel mineraller, vücudun muntazam emek harcaması için minik miktarlarda gereksinim duyduğu besinlerdir. Kan basıncını tanzim etmek, kemik kurmak ve kan yöntemiyle oksijen taşımak şeklinde fazlaca muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar.
Vücudun sıhhatli kalması için gereksinim duyduğu 14 temel mineral vardır. Bu mineraller iki gruba ayrılır: majör mineraller ve yaratı mineraller. Majör minerallere yaratı minerallerden daha çok oranda gereksinim duyulur.
- Başlıca mineraller: kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, klorür
- İz mineraller: demir, çinko, bakır, manganez, selenyum, iyot
Temel mineraller muhtelif nedenlerle önemlidir. Kuvvetli kemikler meydana getirmeye, kan basıncını düzenlemeye ve sıhhatli bir bağışıklık sistemini korumaya destek olurlar. Ek olarak enerji üretimi ve kan yöntemiyle oksijen taşınmasında da rol oynarlar.
Diyetinizde kafi oranda temel mineral almak, iyi sağlığınızı korumak için önemlidir. İhtiyacınız olan temel mineralleri almanın en iyi yolu, muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar içeren sıhhatli bir rejim yemektir.
Diyetinizde kafi oranda temel mineral alma hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün. Doktorunuz sizin için doğru olan bir rejimi önerebilir ve mineral eksikliğinin ihtimaller içinde risklerinden kaçınmanıza destek olabilir.
Mevzuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
- Mineral eksikliğinin emareleri nedir?
- Kafi oranda temel mineral aldığımı iyi mi anlarım?
- Temel bir mineralin fazlaca fazla alınmasının riskleri nedir?
- Temel minerallerin iyi kaynakları nedir?
Temel mineraller hakkındaki daha çok informasyon edinmek için aşağıdaki kaynakları ziyaret edin:
Temel Mineraller | Beslenme Sağlığı |
---|---|
Kalsiyum | Sıhhatli kemik ve dişleri korur, kan pıhtılaşmasını düzenler ve kasların kasılmasına destek verir |
Fosfor | Kemik ve dişlerin oluşumuna destek verir ve enerji metabolizmasında rol oynar |
Magnezyum | Kan basıncını, kan şekeri seviyelerini ve kas kasılmalarını düzenlemeye destek verir |
Potasyum | Kan basıncını, sıvı dengesini ve kas kasılmalarını düzenlemeye destek verir |
Sodyum | Sıvı dengesini ve kan basıncını düzenlemeye destek verir |
Klorür | Sıvı dengesini ve asit-baz dengesini düzenlemeye destek verir |
Ütü | Kırmızı kan hücresi oluşumu ve oksijen taşınması için gereklidir |
Çinko | Bağışıklık fonksiyonu, yara iyileşmesi ve protein sentezi için gereklidir |
II. Temel Mineraller
Temel mineraller, vücudun muntazam emek harcaması için minik miktarlarda gereksinim duyduğu besinlerdir. Kan basıncını tanzim etmek, kemik kurmak ve kan yöntemiyle oksijen taşımak şeklinde fazlaca muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar.
14 tane temel mineral vardır: kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, klorür, demir, çinko, bakır, manganez, selenyum, iyot ve florür.
Vücudun gereksinim duyduğu her bir temel mineralin miktarı yaşa, cinsiyete ve aktivite seviyesine göre farklılık gösterir. Örnek olarak, yetişkinlerin çocuklardan daha çok kalsiyuma ihtiyacı vardır ve gebe ya da emziren hanımefendilerin öteki bayanlardan daha çok demire ihtiyacı vardır.
Temel mineraller meyveler, sebzeler, et, süt ürünleri ve tahıllar da dahil olmak suretiyle muhtelif besinlerden elde edilebilir.
Mineral eksiklikleri, vücut temel bir mineralden kafi oranda almadığında ortaya çıkabilir. Mineral eksiklikleri, kemik kaybı, anemi ve zayıflamış bağışıklık fonksiyonu dahil olmak suretiyle muhtelif sıhhat problemlerine niçin olabilir.
Mineral toksisitesi, vücut fazlaca fazla temel mineral aldığında ortaya çıkabilir. Mineral toksisitesi böbrek hasarı, karaciğer hasarı ve kalp sorunları dahil olmak suretiyle muhtelif sıhhat problemlerine niçin olabilir.
III. Kalsiyum
Kalsiyum, kemik sağlığı, kas kasılması ve sinir fonksiyonu şeklinde birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynayan temel bir mineraldir. Yetişkinler için tavsiye edilen günlük kalsiyum alımı (RDI) günde 1.000 mg'dır. Kalsiyum, süt ürünleri, yapraklı yeşil sebzeler ve güçlendirilmiş gıdalar dahil olmak suretiyle muhtelif gıdalarda bulunabilir.
Kalsiyum eksikliği, osteoporoz, kas krampları ve bitkinlik şeklinde bir takım sıhhat sorununa yol açabilir. Kalsiyum eksikliği riski altında olan kişiler içinde laktoz intoleransı olanlar, veganlar ve kalsiyum açısından varlıklı yemeklerden uzak beslenen kişiler bulunur.
Kalsiyum takviyeleri reçetesiz olarak mevcuttur ve diyetinizde kafi kalsiyum aldığınızdan güvenilir olmak için yararlı bir yol olabilir. Sadece, kalsiyum takviyeleri almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir, bundan dolayı bunlar muayyen ilaçlarla etkileşime girebilir.
IV. Fosfor
Fosfor, kemik sağlığı, kas fonksiyonu ve enerji metabolizması şeklinde birçok vücut fonksiyonu için lüzumlu olan bir mineraldir. Kalsiyumdan sonrasında vücuttaki en bolca bulunan ikinci mineraldir. Vücuttaki fosforun bir çok kemiklerde ve dişlerde bulunur ve burada onlara güç ve şiddet kazandırmaya destek verir. Fosfor ek olarak vücuttaki hücrelerde ve dokularda bulunur ve burada muhtelif biyokimyasal reaksiyonlarda rol oynar.
Yetişkinler için tavsiye edilen günlük fosfor alımı bayanlar için 700 mg ve erkekler için 700 mg'dır. Fosfor, et, kümes hayvanları, balık, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir.
Fosfor eksikliği nadirdir, sadece malabsorpsiyon bozuklukları olan ya da fosforu düşük bir rejim tatbik eden kişilerde ortaya çıkabilir. Fosfor eksikliğinin emareleri içinde kemik ağrısı, kas güçsüzlüğü ve bitkinlik yer alabilir.
Fosfor toksisitesi de nadirdir, sadece büyük dozlarda fosfor takviyesi alan ya da böbrek sorunları olan kişilerde ortaya çıkabilir. Fosfor toksisitesinin emareleri içinde mide bulantısı, kusma, ishal ve kafa karışıklığı yer alabilir.
Genel hatlarıyla fosfor, birçok vücut fonksiyonu için mühim olan temel bir mineraldir. Beslenmenizde kafi fosfor almak, iyi sağlığı korumak için önemlidir.
V. Magnezyum
Magnezyum, kas kasılması, sinir iletimi ve kan şekeri düzenlemesi de dahil olmak suretiyle fazlaca muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynayan temel bir mineraldir. Magnezyum ek olarak kemik sağlığı ve enerji üretimi için de önemlidir. Yetişkinler için tavsiye edilen günlük magnezyum alımı 400-420 mg'dır.
Magnezyum, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahıllar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir. Sadece birçok fert rejimlerinde kafi magnezyum almaz. Bu, bitkinlik, kas krampları ve uyku güçlüğü şeklinde muhtelif semptomlara yol açabilen magnezyum eksikliğine yol açabilir.
Kafi magnezyum alamadığınız hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün. Magnezyum takviyesi almanızı önerebilirler.
Magnezyum, genel sıhhat ve sıhhat için mühim bir mineraldir. Magnezyum açısından varlıklı bir rejim uygulayarak ve/ya da magnezyum takviyesi alarak, bu temel mineralden kafi oranda aldığınızdan güvenilir olabilirsiniz.
6. Mevzuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
İşte temel mineraller hakkındaki sıkça sorulan sorulardan bazıları:
- Temel mineraller nedir?
- Temel minerallerin değişik türleri nedir?
- Temel minerallerin sıhhat açısından yararları nedir?
- Beslenmemde kafi oranda temel minerali iyi mi alabilirim?
- Mineral eksikliğinin potansiyel riskleri nedir?
- Mineral eksikliğini iyi mi önleyebilirim?
VII. Sodyum
Sodyum, sıvı dengesi, tansiyon düzenlemesi ve sinir iletimi şeklinde birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynayan temel bir mineraldir. Sodyum için tavsiye edilen günlük alım miktarı (RDA), yetişkinler için günde 1.500 miligramdır. Sadece, ABD Birleşik Devletleri'ndeki bir çok insan gereksinim duyduklarından fazlaca daha çok sodyum tüketir ve günde yaklaşık ortalama 3.400 miligram sodyum tüketir.
Aşırı sodyum alımı, kalp hastalığı, nüzul ve böbrek hastalığı için mühim bir risk faktörü olan yüksek tansiyona yol açabilir. Ek olarak sıvı tutulmasına ve şişkinliğe de katkıda bulunabilir.
Sodyum alımınızı azaltmanın en iyi yolu, çoğu zaman sodyum payı yüksek olan işlenmiş gıdaların alımını sınırlamaktır. Ek olarak masada yemeğinize tuz eklemekten kaçınmalısınız.
Sodyum alımınız hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün. Sodyum alımınızı günde 2.300 miligramın dibine sınırlamanızı önerebilirler.
VIII. Klorür
Klorür, sıvı dengesi, asit-baz dengesi ve sinir iletimi de dahil olmak suretiyle birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynayan temel bir mineraldir.
Klorür, sofra tuzu, sebzeler ve meyveler dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunur. Yetişkinler için tavsiye edilen günlük klorür alımı 2.300 mg'dır.
Klorür eksikliği nadirdir, sadece kronik ishal, böbrek hastalığı ya da kistik fibrozlu kişilerde ortaya çıkabilir. Klorür eksikliğinin emareleri içinde kas krampları, bitkinlik ve kafa karışıklığı bulunur.
Klorür toksisitesi de nadirdir, sadece fazlaca fazla tuz tüketen ya da böbrek hastalığı olan kişilerde ortaya çıkabilir. Klorür toksisitesinin emareleri içinde yüksek kan basıncı, kafa karışıklığı ve nöbetler bulunur.
Genel hatlarıyla klorür, sıhhatli bir vücudu korumak için mühim olan temel bir mineraldir. Diyetinizde kafi klorür almak, eksikliği ve toksisiteyi önlemek için önemlidir.
Demir, oksijen taşınması, enerji üretimi ve bağışıklık fonksiyonu dahil olmak suretiyle birçok vücut fonksiyonunda yaşamsal bir rol oynayan temel bir mineraldir. Demir vücutta iki formda bulunur: hem demir ve hem olmayan demir. Hem demir, et, kümes hayvanları ve balık şeklinde hayvansal ürünlerde bulunur. Hem olmayan demir, fasulye, mercimek ve ıspanak şeklinde bitkisel besinlerde bulunur.
Yetişkinler için tavsiye edilen günlük demir alımı (RDI) bayanlar için 8 miligram (mg) ve erkekler için 11 mg'dır. Sadece gebe bayanlar için RDI 27 mg'a çıkarılmıştır.
Demir eksikliği, dünya genelinde en yaygın gıda eksikliğidir. Demir eksikliği, düşük kırmızı kan hücresi sayısıyla karakterize bir vaziyet olan anemiye yol açabilir. Aneminin emareleri içinde bitkinlik, halsizlik, soluk darlığı ve nefes cilt bulunur.
Demir eksikliği muhtelif faktörlerden kaynaklanabilir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Demir açısından varlıklı gıdaların kifayetsiz alımı
- Ağır tane kanaması şeklinde nedenlerle artan demir kaybı
- Emilim sorunları
Demir eksikliği, demir açısından varlıklı gıdaların tüketimini artırarak, demir takviyesi alarak ya da her ikisini birden yaparak tedavi edilebilir.
Demir, genel sıhhat için mühim bir mineraldir. Sıhhatli bir rejimle beslenerek ve kafi demir alarak enerji seviyenizi koruyabilir, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve kansızlığı önleyebilirsiniz.
S: Temel mineraller nedir?
A: Temel mineraller, vücudun muntazam emek harcaması için minik miktarlarda gereksinim duyduğu besinlerdir. Kemik sağlığı, kas fonksiyonu ve sinir iletimi dahil olmak suretiyle muhtelif vücut süreçlerinde rol oynarlar.
S: Temel minerallerin değişik türleri nedir?
A: 16 temel mineral vardır ve bunlar iki gruba ayrılır: makromineraller ve yaratı mineraller. Makrominerallere daha büyük miktarlarda gereksinim duyulurken, yaratı minerallere daha minik miktarlarda gereksinim duyulur.
S: Beslenmemde kafi oranda temel minerali iyi mi alabilirim?
A: Kafi oranda temel mineral almanın en iyi yolu, muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar içeren sıhhatli bir rejim uygulamaktır. Ek olarak süt ve kahvaltılık gevrekler şeklinde güçlendirilmiş besinlerden da temel mineraller alabilirsiniz.
0 Yorum